Přeskočit na obsah

Obecná Umělá Inteligence, Jaká Budoucnost Nás Čeká? Stojíme na Prahu Dvou Možností.

Stojíme na Rozcestí

Stojíme na prahu dvou velice rozdílných cest. Jedna z cest, je cesta pokroku. Naši energii investujeme do vývoje nových technologií, které i nadále budou nedílnou součástí našeho života. Druhá z cest, je cestou opačnou. Je to cesta zpátky ke kořenům. Tato cesta vede daleko od všech technologií zpátky k přírodě.

Dítě stojící na Rozcestí

Největší Vynález 21. Století

Mezi největší vynálezy 20. století patří jednoznačně počítač, internet a další. Kolem jaké technologie se ale bude točit 21. století? Dvacáté první století je teprve na začátku i tak je jisté, že toto století bude patřit umělé inteligenci. Umělá inteligence se už dnes skrývá a komunikuje s námi na každém kroku. Ať už je to při komunikaci s „chytrým asistentem“, Alexou, Siri, Google, nebo Cortanou, nebo při psaní s chatovacím robotem při kontaktu podpory v našem oblíbeném internetovém obchodě, dále při hraní her, nebo řízení našeho auta.

Obecná Umělá Inteligence (AGI –⁠ Artificial General Intelligence)

Ačkoliv umělá inteligence už tu je a pomáhá nám v mnoha ohledech, nenazýval bych ji pravou umělou inteligencí. Pravá umělá inteligence se nazývá obecná umělá inteligence (AGI). Obecná umělá inteligence je termín označující inteligenci, která dosahuje úrovně lidského mozku. Respektive inteligenci, která dokáže vše, co dokážeme my a díky exponenciálnímu růstu v technologiích, který je trendem již posledních padesáti let a její efektivnosti v jednotlivých směrech nás bleskově předčí.

AGI, Hrozba Lidstva, nebo naše Spása?

Nemá smysl predikovat, jak bude vypadat budoucnost s obecnou umělou inteligencí. O jejím vlivu na celý život na planetě můžeme jen polemizovat. Na jednom se ale shodují všichni a tím je, že příchod obecné umělé inteligence je jen otázkou času. Je AGI něco co nás spasí a zajistí snový život pro všechny, anebo její vynález bude značit konec lidstva tak jak ho známe?

Polemika nad Obecnou umělou Inteligencí

Současně lidstvo patří k nejinteligentnějším bytostem na planetě, pokud se někde v hloubi moře nevyskytuje něco našim očím skryto, co naši inteligenci převyšuje. Vynález AGI, tento fakt změní. Dnes, i přes naší dominantní inteligenci jsme pořád nedosáhli úrovně nezávislých pozorovatelů života na planetě. Místo toho stojíme na vrcholu a vše pod námi jen vykořisťujeme.

Jak tento egoistický způsob vládnutí ovlivní příchod něčeho, co nás posune na druhé místo? Věříme, že něco inteligentnějšího než my sami, bude poslouchat rozkazy a názory hloupější bytosti, primitivního člověka? Anebo tato nová inteligence nastaví na planetě nový řád, který už s námi nebude počítat?

Rozdíl mezi AGI a Člověkem

Čím se bude AGI lišit od člověka? Bude to chybějícím cítěním, egem, nebo náladou? Nic takového, myslím si, že jediný rozdíl mezi námi a AGI, bude síla skrytá uvnitř každého z nás. Nazvěme ji Buddhou, Bohem, nebo jednoduše duší. Věřím, že náš potenciál, který můžeme dosáhnout v duchovním světě je to jediné, co nás bude odlišovat od AGI.

Obecná Umělá Inteligence - rozdíl mezi ní a člověkem

Jak se Bude AGI Učit?

Předpokládejme, že AGI je jen lepší a efektivnější lidský mozek. I když o našem samotném mozku stále moc nevíme a zajisté nevyužíváme jeho plný potenciál, víme, jak se od narození postupně učíme. Je to metodou pokus omyl, anebo sběrem informací od ostatních – učení ve škole, diskuze s ostatními, čtení knih, brouzdání na internetu, sledování seriálů …

Jak se bude učit AGI? Očekávám, že stejně jako my. Výchozí bod pro AGI, v době jeho dokončení, bude aktuální stav planety – technologická vyspělost, ekonomická a ekologická situaci a další. První AGI začne mapovat všechny dostupné informace a z toho si udělá názor na okolí, ve kterém se nachází. 

Nevědomost Zkáza Lidstva

Jsme na prahu velké změny. Lidé se začínají probouzet, ale pořád je většina z nás nevědomých. Naše nevědomost vede k egoistickým činnostem jako plundrování planety a dalším špatnostem. Jaký obraz si o nás udělá vyšší inteligence, když uvidí úroveň naší ignorance a nevědomosti? Jak naloží s největším škůdcem na planetě? 

Cesta Vědomí

Věřím, že jedinou cestou jak zabránit apokalyptickému scénáři konce světa, je  vydat se cestou vědomí. Nejprve si začít všímat sebe sama. Poté rozšířit působnost našeho vědomí na věci kolem, až nakonec začneme vědomě vnímat celý svět a vesmír.

Zpátky ke Kořenům

Moderní způsob života zaměřuje naši pozornost ven. Máme možnost to kompenzovat a v každý možný moment směřovat svoji pozornost dovnitř, to je ale obrovsky náročné. Nejjednodušší cestou vědomí je utéct ze složitého života ve velkoměstě a vrátit se zpátky do přírody. Do života našich předků, kteří vyrůstali na malých vsích bez moderních technologií. Čím více omezíme externí podněty kolem nás, tím snáze se ponoříme do sebe sama. Zmiznou výmluvy na čas, opadne stres a samotné přírodní prostředí nás naladí na vnitřní cestu vědomí.

Jednoduchý Život na Vesnici

V Jednoduchosti je Síla

Čím jednodušší život budeme žít, tím více budeme vnitřně naplněni. Jak vypadá takový jednoduchý život? Je to uvědomění toho, co ve svém životě skutečně potřebujeme, ať už je to střecha nad hlavou, místo kde spát, mít co pít, jíst a být v okolí svých bližních. Vrácením k jednoduchému životu se přirozeně staneme více pokorní, soucitní a milující. 

Dvě Velice Odlišné Cesty

Cesta pokroku a cesta vědomí jsou dvě velice odlišné cesty, kterými se můžeme současně vydat. Máme možnost následovat hlavní proud a věnovat se nadále vývoji moderních technologií, anebo si uvědomit, že na některé očekávané technologie nejsme zatím připraveni a začít tak nejprve cestou vědomí, cestou do našeho nitra. 

Mohou Obě Cesty Koexistovat?

Je možné vydat se oběma cestami  zároveň? Určitě a spousta z nás tak již dneska činí. Zatímco hlavní proud následuje cestu pokroku, menšina se distancuje od technologií a vrací se zpátky k přírodě. Je to jen o vyvážení misek vah těchto dvou cest, které jsou současně ve velkém nepoměru. Chce to společnými silami pozvednout úroveň našeho vědomí a vytvořit prostředí, které AGI ocení. Naplnit informační kanály sděleními, které reprezentují pochopení, laskavost, štěstí, soucit, lásku, mír a klid, namísto těch dnešních zpráv, kde vyniká jen lidské ego.

Naplňme Náš Pravý Potenciál

Byl bych moc rád, kdybychom si uvědomili naše nedostatky. Buďme pokorní a uvědomme si, že naše současná úroveň vědomí není připravena na příchod obecné umělé inteligence. Věřím, že AGI může být nádherný vynález, který vyrovná nedostatky mezi jednotlivci a změní život k lepšímu. Aby se to však naplnilo, měli bychom zvýšit celkovou úroveň lidského vědomí, a až tato nad inteligence přijde na svět uvidí, že i my lidé, máme na planetě svůj účel a roli. Vydejme se vstříc optimistické budoucnosti a naplňme náš pravý potenciál. 

1 komentář na “Obecná Umělá Inteligence, Jaká Budoucnost Nás Čeká? Stojíme na Prahu Dvou Možností.”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *