Přeskočit na obsah

Nejlepší 2 týdny v Keni | Safari, Moře s Nízkým Rozpočtem

Důležité Tipy, než Vyrazíte

  • V hlavních městech Nairobi a Mombase se vyhněte problematickým čtvrtím v centru města, potloukají se zde pochybné partičky zlodějů a bezdomovců => pro pocit bezpečí vezměte jednoduše taxi (uber/grab) a vyberte si místo na přespání mimo centrum. U dalších zmíněných destinací, se o svoji bezpečnost bát nemusíte.
  • Máte doma přebytečné věci, kterých se chcete zbavit a ještě udělat někomu radost? Vemte je s sebou! Ať už se jedná o starou techniku, oblečení, anebo propisky a sešity, místní jsou zde rádi za vše.
  • Cestováním ve dvou lidech ušetříte, jelikož v Keni není moc hostelů a snad každý pokoj, který naleznete, má manželskou postel – platíte za dva i jako sólo cestovatel.
  • Přibalte sebou i nějaké teplejší oblečení. Ve středozemí, místech jako Masai Mara a Nairobi, může být přes noc a hlavně po ránu chladněji (15 °C) – to ucítíte zejména při ranním výjezdu na safari v otevřeném džípu.
  • Vybavte se hotovostí, nebo vybírejte z bankomatů peníze ve větším množství. Krom parků se ve většině ubytování musí platit penězi, nebo pomocí M-Pesa (místní způsob platby přes mobil, který bohužel vyžaduje hotovost pro nabití účtu).
  • Pro výběr použijte bankomaty od Equity Bank a Ecobank – jsou bez místních poplatků.
  • Kupte si SIM kartu od Safaricom (stačí jedna) a založte si hned M-Pesa, ať můžete platit za ubytování a rezervaci letů a vlaků. Jiná možnost se mnohdy nenabízí.
  • Jakmile budete mít M-Pesa, zarezervujte si lístek pro vlakový expres z Nairobi do Mombasy, nebo obráceně.

Všeobecné Informace

Co zařídit před cestou

Měna

  • Keňský šilink (KES)
  • 1 USD ~ 100 KES (současná hodnota je 110 KES za 1 USD, ale většina lidí se drží nižší hodnoty 100 => platit šilinky se vyplatí)
  • 1 CZK ~ 5 KES
Taxi z Narok do Masai Mara

Doprava

  • velice levná => pokud nejste zrovna čtyři, určitě nedoporučuji půjčovat si auto, ale využívat veřejnou dopravu
  • matatu (minibus) – nejlevnější volba pro vzdálenější cestování, ceny v rámci stovek šilinků. Pokud po vás bude chtít někdo více jak 1000 KES, je to nejspíš podvod. Vždy hledejte matatu, který je plně obsazený, takové auto vyjíždí téměř okamžitě. Pokud tu bude pořád Covid-19 krize, připravte se, že se o vás na zastávce strhne nelítostný boj a ceny jsou cca o 100 KES vyšší, jelikož některé auta mají volná prostřední sedadla.
  • motorka taxi – ideální pro krátké vzdálenosti ve městě, do 3 km jízdy platíte 50 KES
  • tuk tuk – nejlevnější volba na krátké vzdálenosti na východním pobřeží, ceny obdobné motorkám

Ubytování

  • Ubytování je levné, s cenami od 800 KES za noc pro dva
  • I nejlevnější pokoje, které naleznete online, nejsou žádná noční můra. Pokud jste ale zvyklý na svůj evropský standard, doporučuji si trochu připlatit.

Jídlo

Jídlo je hodně ovlivněno Indickou kulturou, bohužel jako fruitarián, vám o místním jídle v restauracích a na ulicích moc neřeknu. Co jsem viděl a slyšel, tak ceny v restauracích v turistických oblastech a v Nairobi jsou skoro srovnatelné s naší zemí (pizza v Nairobi stála 650 KES).

Malý stánek s čerstvým ovocem

V čem se opravdu vyznám… tak to je ovoce. Určitě doporučuji kupovat ovoce co nejčastěji. Naleznete ho na každém rohu, je krásně šťavnaté, sladké a levné. Pokud poprosíte, místní prodavači vám ho rádi nakrájí a můžete si ho tak dopřát hned u stánku. Pro přehlednost přikládám ceny z lokálních trhů. Pozor v některých oblastech je cena opravdu vyšší, ale někde je vyšší jen z důvodu vaší bílé pleti, tak se nebojte smlouvat.

  • mango – v sezóně 15-30 KES za kus (záleží na druhu a velikosti)
  • papája – 80 KES za kus (cca 1,5 kg)
  • ananas – 50 KES za malý, 80 KES za střední a 100 KES za velký
  • meloun – do 3 kg 100 KES, 3-5 kg 150 KES, 5-7 kg 200 KES
  • banány – 5-10 KES za kus  

Den 0 – Nairobi

Pokud jste si sebou nevzali žádné peníze udělejte první zastávku u bankomatu. Ptejte se po Equity Bank, nebo Ecobank, kde nejsou žádné místní poplatky. Až budete mít peníze, vyřiďte si SIM kartu u Safaricom. Nejdřív musíte koupit SIM kartu, aktivovat ji a poté si ji na místě s nápisem M-Pesa aktivovat i M-Pesa, abyste mohli využívat místní způsob plateb přes mobil. U výjezdu z letiště by měl jezdit pravidelně autobus do města (80 KES), když jsem tu byl já, tak tu ale nic nejelo a tak jsem si objednal taxi – cca 500 KES do centra.

Pokud už je po deváté ranní, doporučuji v Nairobi přespat. Vyhněte se levnému ubytování přímo v centrum, které láká zejména kvůli blízkosti k matatu zastávce, ze které budete další den ráno vyjíždět. Doporučuji ubytování např. v Mvuli Suites. Pokoje mají nádherné a platíte 20 USD za noc pro dva. Okolí hotelu se mi zdálo moc pěkné a bezpečné. Navíc máte v blízkosti krásný a velký farmářský trh s ovocem a zeleninou Njoro’s Fruits and Vegetable Hub. Tento trh určitě doporučuji navštívit a celý projít. Některé stánky mají u zboží cenovku a tak získáte přehled o místních cenách, aby vás hned jen tak někdo neoškubal.

Ubytování v Mvuli Suites Nairobi

1. až 3. Den – Masai Mara

Masai Mara je bez debat místo, které musíte navštívit, pokud plánujete výlet do Keni. Jedná se o jeden z nejlepších parků nejen v Keni, ale na celém světě. Je to místo, kde se můžete setkat s velkou pětkou a přitom nemusíte být milionářem, abyste si sem výlet dovolili. Nejpopulárnější čas návštěvy je sice mezi červnem a listopadem, kdy zde můžete spatřit migraci zvířat mezi Keňou a Tanzánií, nicméně já navštívil park mimo toto období a také to stálo za to.

Ubytování

Velice doporučuji ubytování v kempu Mara Explorers Camp & Backpackers za 15 USD (1 500 KES) na noc. Samotný kemp je izolovaný od jakékoliv civilizace. Je obehnaný plotem a i když vás dělí 2 km od brány do parku, tak slony, žirafy a další zvířata je možné spatřit, nebo minimálně slyšet už v okolí kempu. V kempu vám zařídí ze dne na den jak celodenní safari (game drive), tak na přání skvělé tříchodové jídlo podle přání (10 USD za jídlo). Pokud chcete ušetřit a vařit si sami k dispozici je místní kuchyňka. V takovém případě si sebou ale přineste nezbytné suroviny – poslední supermarket je v Narok. V blízkosti kempu už jsou jen malé stánky s běžnými surovinami.

Doprava do kempu poblíž Masai Mara

Vyražte ráno před devátou hodinou z kanceláře v centru Nairobi Narok Line Booking Office minibusem (matatu) do města Narok (cca 3h cesty, 600 KES). V Narok se můžete najíst a popřípadě nakoupit všechny potřebné suroviny na lokálním trhu, nebo v supermarketu Naivas, který je hned naproti autobusové zastávce Narok Bus Station. Z této zastávky vezměte sdílené taxi do kempu (1,5 h cesty, 500 KES).

Safari

Celodenní safari – game drive v land cruiseru (80 USD za vstup do parku + 120 USD jak pro jednu, tak dvě osoby). Mým plánem bylo v Mara vyrazit na jedno safari a další den se přesunout do další destinace. Nicméně potkal jsem zde dalšího cestovatele, který byl úplně nadšený z prvního dne na safari a říkal, že další den jde znovu. Jeho entuziasmus mě namotivoval natolik, že jsem změnil své původní plány.

Lví král hodující na gazele

1. den – safari v Masai Mara

První den na safari byl jako sen. Viděl jsem tolik zvířat jako v pražské Zoo, ale ten pocit vidět zvířata v jejich přirozeném prostředí, bez klecí a plotů, byl k nezaplacení. Jediná otázka, která se mi během dne honila hlavou byla: “Stojí vůbec za to vyrazit další den na to samé místo?”

První den jsme viděli následující zvířata: topi, zebra, lev, slon, buvol, leopard, žirafa, divoký pes, gazela, prase bradavičnaté, hroch, krokodýl, pakůň, perličky a frankolín.

2. den – safari v Masai Mara

Druhý den už byl jen odpočinkový. První den jsem viděl všechny velké zvířata vyjma geparda a nosorožce. S průvodcem jsme si tedy řekli, že to dneska vezmeme pomalu a budeme se soustředit jen na tato dvě zvířata. Nikdy bych nečekal, že můžeme překonat skvostný první den, ale nakonec se stalo. Měl jsem celé auto s průvodcem jen pro sebe. Nebylo kam spěchat a díky tomu jsme viděli neskutečné věci. Byl jsem na dosah ruky gepardům. Sloní mláďata se proháněla kolem našeho auta. Obrovské stádo zeber se promenádovalo pár metrů od našeho auta. Byl jsem tak blízko ke skupině lvů, že jsem je slyšel dýchat. Po tomto dnu mi bylo jasné, že jsem právě prožil největší dobrodružství a zážitek za celý život.

Leopard s mládětem

Druhý den jsme viděli: orel hnědý, antilopa vodní, gepard, africká antilopa, jeřáb šedý, dikdik kirkův, hamerkop, sup, mangusta žíhaná, šakal, hadilov písař, hyena, kachna žlutozobá, frankolín rudohrdlý.

Shrnutí rozpočtu pro Masai Mara

  • Ubytování – 15 USD za noc (dostatečně široká postel pro dva, ale krátká pro lidi nad 180 cm)
  • Jídlo – 10 USD za jídlo, nebo si vařte sami (na místě je možné objednat si nákup z Narok za příplatek 100-200 KES pro taxi řidiče)
  • Safari – 60 USD za osobu (120 USD pokud jste sami) + 80 USD za celodenní vstup do parku
  • Doprava – z Nairobi do Masai Mara = 600 KES + 500 KES = 1100 KES
  • Celkem pro 2 osoby
    • ubytování 3 noci = 45 USD
    • jídlo 3 dny, 2 osoby, 3 jídla denně = 180 USD
    • dvoudenní safari = 400 USD
    • doprava do kempu = 20 USD
    • Celkem: 466 USD bez jídla, nebo 646 USD s jídlem (já utratil za jídlo/ovoce na 3 dny cca 2500 KES)

4. a 5. Den – Naivasha (dobrovolné) 

Návštěvu v Masai Mara parku už budete těžko překonávat. Jakákoliv další návštěva safari bude spíše zklamání, než nový zážitek. Zvažte proto další safari už jen v případě, pokud chcete vidět zvířata, která jste dosud neviděli, nebo žijící v jiném prostředí.

Doprava do Naivasha

Doprava je jednoduchá. Vemte taxi zpátky do Narok (500 KES), odtud matatu přímo do Naivasha (600 KES), nebo do Nakuru (700 – 800 KES, 2-3 h jízdy). Případný přejezd z Naivasha do Nakuru (300 KES, 1,5 – 2,5 h podle dopravy).

Stojí za to navštívit jezero Nakuru?

Pokud jste v Mara neviděli nosorožce, jednoznačně doporučuji vyrazit k jezeru Nakuru, kde uvidíte minimálně bílého nosorožce. Po cestě budete projíždět přes jezero Naivasha a tak stojí za zvážení zastávka minimálně na jeden den. Jezero Naivasha nabízí tři varianty pro jednodenní výlet. Výlet na samotné jezero Naivasha, národní park Hells Gate, nebo národní park Longonot.

Plameňáci spatřeni během safari na jezeře Nakuru

Co můžete dělat u jezera Naivasha?

Naivasha je ideální zejména pro zpestření safari. Je zde jedinečná možnost být v kontaktu se zvířaty bez auta, jelikož se tu nevyskytují žádní nebezpeční predátoři. Pokud se vydáte na jezero, uvidíte úžasnou scenérii jezera, kterou si užijete při plavbě na menší loďce (cca 3500 KES za loď pro 7 lidí). Národní park Hells Gate je vhodný zejména pro milovníky cyklistiky, jelikož se dá park prozkoumat i na kole. Pro milovníky pěší túry je tu výlet na vyhaslou sopku hory Longonot.

Popíši zde národní park Hells Gate, jelikož ostatní místa jsem nenavštívil, pokud nepočítám návštěvu jezera při cestě zpátky z parku, která byla zdarma a stála za to – viděl jsem jak jezero, tak volně pohybující se žirafy.

Půldenní výlet do Národního parku Hells Gate

Do parku se dostanete buď za pomoci  taxi, anebo si zkuste odchytnout nějakého řidiče motorky. Já si takhle den předem domluvil s jedním klukem vyzvednutí na osmou hodinu za super cenu 375 KES, kterou mi sám nabídl. Nechte se dovést až k bráně parku (cca 30 min jízdy z Naivasha). Zde se platí poplatek 20 USD za vstup a také je zde možné si půjčit kolo na celý den za 5 USD. Určitě doporučuji pokecat si s pánem, který půjčuje kola. Je to moc vtipný týpek, který vám kromě vykouzlení úsměvu na tváři prozradí informace o parku jakož i další zajímavosti o Keni.

Než vyjedete zkontrolujte na svém kole zejména brzdy. Většina z kol je špatně seřízená a brzdí buď pořád, nebo vůbec. Pokud se vydáte na delší okruh (cca 30 km) v parku (z Fisher’s Tower doleva), můžete se vám stát tak jako mě, že se zatouláte (vyznačeno žlutě na mapě). A potom co vyjedete na vrchol kopce, tak vás čeká drsný sjezd dolů (označeno červeně na mapě). Tento okruh doporučuji jen pro milovníky dobrodružství a sjezdů. 

Cesta dolů je strmá, kamenitá a i slušnější brzdy vám nemusí stačit k tomu, abyste to tu ubrzdili. Nejednou se tak ocitnete v situaci, kdy budete mít pocit, že každou chvíli hodíte ve vysoké rychlosti tygra na zem. Nebojte, pokud se od Fisher’s Tower rozhodnete jet doprava (rovně), čeká vás jen klidná rovinka tam a zpátky, kterou zvládne každý (cca 20 km – viz mapa). V parku na vás čekají opice, antilopy, zebry, žirafy, prase bradavičnaté a buvoli.

Doprava k jezeru Nakuru

Pokud jste se rozhodli jen pro výlet do parku Hells Gate, budete mít odpoledne dostatek času přesunout se rovnou k jezeru Nakuru. Běžte zpátky k autobusové zastávce, kde jste předešlý den vystoupili a zde vás už někdo odnaviguje ke správnému matatu k jezeru Nakuru (bacha většinou za to budou chtít 100 KES příplatek). Pokud neuvíznete v zácpě budete v Nakuru do hodiny a půl a přesun vás vyjde na 300 KES.

Shrnutí rozpočtu pro Naivasha

Rozpočet za Hells Gate – pro jezero Naivasha a park Longonot je cena obdobná, výjma ceny za loď

  • Ubytování nechám na vás, já přespal v Naiva Milli Guest House za pouhých 800 KES na noc (hodně skromný pokoj s manželskou postelí)
  • Hells Gate – 5 USD zapůjčení kola + 25 USD za celodenní vstup do parku
  • Doprava – taxi do Narok 500 KES, dále matatu do Naivasha 500-600 KES, motorka do parku a zpátky 800 KES a matatu do Nakuru 300 KES
  • Celkem pro 2 osoby = 96 USD

6. a 7. Den – jezero Nakuru

Jezero známé pro dříve hojný výskyt ptactva, zejména plameňáků, se pomalu zaplavuje a s tím se celý ekosystém parku narušuje. Plameňáci už tu pomalu nemají co jíst a tak park opouští. Většina cest v parku je zaplavených, nebo odříznutých. Dostupná tak zbývá už jen východní a jižní část parku. Jsem si jistý, že dříve musel být park úžasný, ale i dnes má stále co nabídnout. 

Během šesti hodinové projížďky v parku (dříve stačily pouhé tři hodiny, ale kvůli zaplavené severní bráně musíte celý park objíždět) můžete vidět pelikány, kormorány, plameňáky, nosorožce, zebry, žirafy, paviány a další. Jednoznačně největší zážitek v parku jsem měl při pozorování ptactva, které okupovalo poslední možné místo na jezeře. To a ještě pozorování bílého nosorožce doplnilo můj skvělý zážitek z Mara – velká zvířecí pětka je tak  kompletní.

Bílý nosorožec u jezera Nakuru

Zvažte zapůjčení vlastního vozidla

Na rozdíl od Masai Mara bych zde zvážil zapůjčení vlastního automobilu. V parku se můžete pohybovat jen po cestách, kterých po zvýšení hladiny jezera nezůstalo mnoho. Je zde jedna hlavní cesta kolem jezera a další, která vede zpátky přes kopec. Nevyskytuje se tu ani tolik nebezpečných zvířat. Kromě buvolů a velice vzácných černých nosorožců se tu nemáte čeho bát. Kontakt na průvodce jsem sehnal jak v místě ubytování Sleepway Cottages, tak již dříve v Nairobi (Gipson 0714419141). Nakonec jsem se rozhodl jet s Gipsonem, který nabízel lepší auto – džíp s otevřenou střechou.

Zpátky do Nairobi

Po safari si odpočiňte a můžete se vydat líným odpočinkovým směrem k moři. Matatu zpátky do Nairobi vás přijde na 700 KES a když vše pojede, budete tam do tří hodin. Ubytování v Nairobi doporučuji opět v Mvuli Suites, řekněte to řidiči matatu a on vám zastaví co nejblíže k ubytování, tak abyste mohli zbytek cesty pohodlně dojít pěšky. V případě, že poletíte k moři letadlem, můžete si vybrat ubytování poblíž letiště.

Shrnutí rozpočtu pro jezero Nakuru

  • Ubytování nechám na vás, já přespal v Sleepway Cottages za 1200 KES na noc (pokoj slušný, ale koupelna a hlavně záchod byl děsivý) + 20 USD v Mvuli Suites
  • Safari – 10 000 KES za auto i s průvodcem + 35 USD za celodenní vstup do parku
  • Matatu z Nakuru do Nairobi – 700 KES
  • Celkem pro 2 osoby = 216 USD

8. až 11. Den – Watamu

Týden strávený na safari máte za sebou, je tak čas se podívat také k moři. Nejlevnější a nejpohodlnější cesta z Nairobi k pobřeží je určitě vlakem (1000 KES, 5 hodin cesty do Mombasy). Bacha, vlak jde ovšem rezervovat pouze online pomocí M-Pesa. Já měl smůlu a vlak byl z důvodu svátku vyprodaný už několik dní předem. Rozhodl jsem se tak pro ještě pohodlnější a rychlejší cestu letadlem do Malindi (6 950 KES, 1 hodina cesty). Pokud se rozhodnete pro let, objednejte si taxi (500 KES), které vás doveze přímo na letiště. Pozor,  motorky do letištního areálu nemohou. Zvažoval jsem let za stejnou cenu do Lamu, ale z nedostatku času jsem se rozhodl Lamu vynechat.

Úžasný lokální trh v Malindi

Ztrávil jsem jeden den v Malindi a musím říct, že pokud nejste velkými fanoušky farmářských trhů, kde nakoupíte úžasné, čerstvé a levné ovoce a zeleninu, tak doporučuji Malindi vynechat a vydat se z letiště rovnou do Watamu.

Jak se dostat z Malindi do Watamu

Z Malindi jezdí každou chvíli minibus (matatu), stačí tak stát na silnici a čekat, než nějaký bude projíždět. Jen za 50 KES vás vezme do Gede, anebo při troše štěstí pojede přímo do Watamu za 100 KES.

Watamu – místo inspirované italskou kulturou

Watamu je malé městečko inspirované Italskou kulturou. Tohle místo nabízí jedny z nejhezčích pláží na celém světě. Úžasné zátoky s křišťálově čistým mořem, a jemným pískem. Hloubka vody byla při odlivu směšná, ale v normálním stavu, nebo po přílivu se cítíte jak v bazénu. Moře je tu klidné, krásně teplé a ne moc hluboké, takže ideální i pro horší plavce, nebo menší děti. Místo je závislé na turismu, na cestě na pláž tak naleznete typické obchůdky se suvenýry , oblečením, nebo čerstvým ovocem. Na pláži vám za 50 – 100 KES (místní/turistická cena) nabídnou čerstvý kokos.

Nabízené aktivity

Nabízené aktivity jsou obdobné jak na Watamu, tak na pláži v Diani. Můžete se vydat na sledování delfínů. Pro nejlepší cenu doporučuji najít na pláži přímo kapitána lodi. Já jednoho našel přímo vedle jedné z kanceláří patřící k mořské rezervaci, ta se nalézá na konci zátoky při přechodu na další pláž.

Pláž bude plná překupníků, která se vám bude snažit nabídnout horydoly, jen aby si vydělali něco k snědku. Ano, ušetříte kolem 1000 KES, když se těmto prostředníkům vyhnete, ale zvažte jestli nepodpořit více místní obyvatele. Snad si pamatuji správně, že půldenní výlet za delfíny stál 1500 KES + 15 USD poplatek za vstup do parku. Celodenní výlet byl 3000 KES + 15 USD, zde navštívíte ostrov a v ceně máte i grilování mořských plodů.

Další možností je plachtění na místní rybářské lodi (plachetnici). Možná tu nic kromě moře, pláže a krásného západu/východu slunce neuvidíte, ale zážitek je k nezaplacení. Hodina takového plachtění vás přijde na 2000 KES za osobu. Watamu je ještě v blízkosti několika dalších zajímavých míst, které stojí za zvážení a těmi jsou: Gede Ruins Malindi… Snake Park a Hells Kitchen.

Shrnutí rozpočtu pro Watamu

Zde už to nechám na vás, mnozí z nás mají přeci jen rádi samotné válení na pláži, jiní musí na výlet každý den.

  • Ubytování – já spal v Peponi Watamu za 17 USD na noc, vypíchl bych zde zejména ohromný pokoj s venkovní terasou, kde je posezení a postel. Místo má i menší bazén.
  • Doprava – letadlo 6 950 KES, taxi 500 KES, matatu 100 KES
  • Výlety na lodi od 20 USD do 55 USD za osobu
  • Masáž – 1000 – 2500 KES na 60/90 min v závislosti na typu masáže
  • Celkem = 258 USD (v případě letecké dopravy, spolu s výletem na malé rybářské lodi a bez jídla).

11. až 14. Den – Diani Beach

Pokud jste si zamilovali Watamu a nechcete už nikam přejíždět, nemusíte. Další pobřežní místa jsou také krásné, ale nabízejí v podstatě to samé, co naleznete ve Watamu. Pokud chcete i přes to změnu, zvažte jednoz následujících míst Lamu, Kilifi a Diani beach. Já se rozhodl pro nejznámější pláž na pobřeží – Diani beach.

Hlavní rozdíl mezi Watamu a Diani beach je ve velikost pláže Diani. Tato pláž je doslova nekonečná. Můžete si vyhradit celý den na její prozkoumání a stejně vám to bude málo. V Diani beach naleznete více turistů a jsou zde i levné hostely.

Doprava 

Z hlavní silnice (Jacaranda Road) vezměte matatu do Gede (50 KES). Na silnici počkejte na další matatu, které vás vezme do Mombasa (350 – 400 KES, 2-3 hodinová jízda). Matatu vás doveze do Buxton Market, vezměte zde tuk tuk k trajektu Likoni Ferry (200 KES). Trajekt vás zdarma převeze na další břeh. Pokračujte dalším matatu do Diani beach – Ukunda (100 KES, 1 h jízdy). Matatu vám zastaví v centru, kde můžete nakoupi potřebné suroviny a pak vezměte tuk tuk přímo k ubytování (150 – 300 KES).

Ubytování v místním ráji

Pro ty kteří preferují více soukromý a propojení s přírodou určitě doporučuji ubytování v Bahati Diani House Glamping (pozor lokace v Google mapách nesedí, pro nalezení ubytování sledujte šipky na ulici, nebo se řiďte mým odkazem). Toto místo bylo skvělou tečkou na celém výletu v Keni. Já zde našel kousek ráje vypadající jako mé snové bydlení.

Majitel místa je skvělý člověk. Je to úžasný bavič, který se pořád směje a zároveň vám vyjde ve všem vstříc. Youseph vybudoval toto ubytování hned vedle své rodné vesnice. Vaši sousedé jsou jen jeho rodina a panenská příroda. Bydlíte zde v ručně vyrobených chatrčích. Některé z chatrčí mají koupelnu s otevřenou střechou, kde vám jediný kryt nad hlavou dělají místní banánovníky. Zahrada vypadá jako “food forest”, většina věcí co tu roste má plody, které můžete sníst. Youseph si zde vybudoval menší farmu. Kromě ovoce a zeleniny tu má i různý dobytek a také spoustu psů, koček a oslíků.

Úžasné a vždy čerstvé jídlo přímo ze zahrádky

Youseph pro vás připraví jídlo podle přání, ať už dodržujete jakoukoliv dietu. Jíte zde většinou věci přímo ze zahrádky, čerstvě vylovených ryb z moře, nebo případně věcí nakoupených na trhu. Kromě prohlídky místní vesnice, kde žije zbytek rodiny, se rodina schází každý den v kempu a vy tak máte jedinečnou možnost sblížit se více s místními a zjistit jak opravdu žijí.

Jediná nevýhoda místa je jeho vzdálenost od pláže. Je to na pláž přes 4 km. Buď vás může ale někdo hodit na motorce, nebo si můžete zapůjčit zdarma kolo, na kterém tam také bez problémů dojedete.

Shrnutí rozpočtu pro pláž Diani

  • Ubytování – Bahati Diani House Glamping 36 USD za noc pro dva i se snídaní
  • Jídlo – přímo v místě ubytování se odvíjí od vašich přání, já zde dostal úžasné ovoce utržené přímo ze stromu, nebo jsem si dojel do města na trh pro něco navíc.
  • Doprava – matatu z Watamu do Mombasy 400 KES, dále z Mombasa do Ukunda 300 KES a nakonec tuk tuk přímo k ubytování 150 KES
  • Celkem pro 2 osoby ~ 126 USD + jídlo

14. Den – Cesta domů

Pokud jste dříve vlak vynechali, teď přijde čas vyzkoušet toto moderní spojení mezi dvěma hlavními městy. Cestu do Mombasy už znáte, vezměte tuk tuk do Ukundy. Zde nasednete do matatu, který vás doveze k trajektu. Po převozu trajektem vemte tuk tuk, nebo taxi v závislosti na vaší destinaci. Pokud jedete přímo na nádraží vezměte taxi, jelikož tuk tuk na nádraží nepustí. 

Zastávka pro suvenýry

Já se před odjezdem domů stavil na ohromném tržišti Kongowea Market. Zde máte možnost dokoupit chybějící suvenýry. Je zde i velký trh s ovocem a zeleninou (takový venkovní velkoobchod), který nabízí férové ceny (stejné ceny pro turisty i pro místní). Pokud už vše máte, tak směřujte na vlakovou zastávku Mombasa SGR Terminus. Bacha, lístek musíte mít už předem objednaný online a měli byste být na zastávce alespoň hodinu předem! Já jsem dorazil o pár minut později a nakonec se nic nedělo. Čekají vás zde důkladné kontroly. Krom Covidu zde kontrolují psi i případné drogy, tak bacha, hlavně pokud jste přičichli k místní Rastafari kultuře.

Vlak přesný jako hodinky

Vlak vyjíždí každý den v 15:00 a příjezd očekávejte ve 20:00. Vlak je přesný jako hodinky. Můžete se spolehnout na to, že vás nečeká žádné zdržení na které jste zvyklý z domovské vlasti. I kdybyste měli let domů mezi 11-12 hodinou večerní, tak byste měli vše bez problémů stihnout. Já sám letěl o půlnoci a na letišti jsem měl necelé dvě hodiny volného času.

Shrnutí

Tak tady to máte, dva týdny v krásné zemi jménem Keňa. Čeká vás tu spoustu divoce žijících zvířat, přirozeně žijících a milujících lidí, ale i velká chudoba. Celkově je výlet do Keni a dalších afrických zemí velké dobrodružství, které vás velmi obohatí. Připravte se jak na jedny z nejlepších safari, tak na jedny z nejkrásnějších pláží na celém světě. Nevím, proč je Keňa známá zejména pro své safari a ne pro své nádherné pláže, ale po výletu posuďte sami.

A na kolik vás tento batůžkářský výlet vyjde? Pokud sečteme cenu za všechny safari, dopravu, ubytování a necháme si nějakou rezervu na jídlo, očekávejte, že pro dva potřebujete kolem 32 000 Kč + cena za letenku a případný PCR test. Cena pro dva je určitě výhodnější než pro jednoho, jelikož ušetříte jak za ubytování, tak za safari, nebo tuk tuk, ale pro porovnání mě tyto dva týdny vyšli na 18 000 Kč. Nezapomeňte, že občas věnujete nějaké peníze místním, nebo podpoříte jejich lokální byznys. Bez jakýchkoliv příspěvků to v zemi jako Keňa určitě nejde, už tak je celá zkušenost s chudobou země hodně náročná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *