Přeskočit na obsah

Khao Sok, Nejhezčí Místo v Thajsku

Thajsko Snová Destinace

Thajsko – nádherná země plná snových pláží s bílým pískem jemným jako mouka a křišťálově průzračným mořem. Místo, kde si užije každý milovník jídla, zejména ti co mají rádi chilli a kokos. Země plná historie v podobě různých chrámů a festivalů.

Jaká Místa v Thajsku Navštívit?

Když jsem narychlo plánoval svůj výlet do Thajska, narazil jsem na internetu na řadu míst kam vyrazit. Bohužel jsem neměl čas udělat hlubší průzkum a tak jsem se rozhodl dát na doporučení svých kamarádů. Vydal jsem se na jeden z jižních ostrovů – Ko Pha Ngan.

Abych ušetřil peníze za přesun z Bangkoku na ostrov. Vzal jsem to přes blízké nic neříkající přestupní město Surat Thani. Když už město navštívím, napadlo mě se podívat, jestli náhodou není v jeho okolí něco zajímavého.

Khao Sok, Nejhezčí Místo v Thajsku

Výhled do údolí před jeskyní Pra Kay Pelch

„Ale ale, co to nevidí, oko mé modravé?“ Moji pozornost zaujal národní park s názvem Khao Sok. Nádherné fotky a recenze v Google mapách mi jasně říkaly, že místo musím navštívit! Jediné čemu jsem nerozuměl, a nechalo mě to mírně na pochybách, bylo to, proč jsem o místu nikdy dříve neslyšel.

Nakonec jsem se do parku vydal až ke konci své návštěvy v Thajsku. Bylo to po tom, co jsem viděl zajímavá místa jako jsou vodopády Erawan, celý ostrov Ko Phan Ngan, Bangkok a musím říct, že předchozí místa byla parkem úplně zastíněné.

Po dvou týdnech pobytu v Thajsku jsem toho neviděl mnoho, ale jedno vím určitě. Pokud sem také plánujete vyrazit, Khao Sok je místo, které byste určitě neměli vynechat! Pojďme se společně podívat  jak naplánovat cestu tak, abyste si výlet co nejvíce užili.

Toto rozhodnutí mě náhodou přivedlo na jedno z nejkrásnějších míst, které jsem kdy viděl. Khao Sok – národní park umístěný mezi populárními destinacemi jako jsou Phuket, Krabi a Ko Samui s Ko Pha Ngan.

Z Thajska jsem toho neviděl mnoho, ale vím určitě, že pokud sem vyrazíte, je tohle místo, které byste neměli vynechat. Pojďme se společně podívat, jak cestu naplánovat tak, abyste si výlet co nejvíce užili. 

Východ slunce v Khao Sok

Jak se sem Dostat

Khao Sok je umístěný mezi populárními destinacemi jako jsou Phuket, Krabi a Ko Samui s Ko Pha Ngan. Místo je dostupné jak ze Surat Thani, tak z Phuketu nebo Krabi. Popíši zde cestu ze Surat Thani, se kterou mám vlastní zkušenosti. Nicméně cesta z druhé strany je obdobná.

Možnosti dopravy:

  • taxi – nejrychlejší, nejpohodlnější, nejdražší =》 vhodné při větším počtu lidí
  • van – zlatá střední cesta, cena 200 – 350 THB (v závislosti odkud z města vyjíždíte), 
  • autobus – nejlevnější 100 THB, nejpomalejší, bacha na podvodníky na nádraží, kteří se vám budou snažit prodat předražený lístek tam a zpátky! Kupte lístek přímo od řidiče.
  • zapůjčení auta, motorky (250 THB/den) – ideální možnost pro všechny, kdo mají rádi volnost a chtějí ušetřit

Pro zarezervování a ověření časů taxi a vanů lže použít 12go.asia

Dvě Místa, Jezero a Džungle

Khao Sok je rozdělen na dvě místa, jedno s přímým přístupem do džungle a druhé s přístupem na jezero. Tato místa jsou od sebe vzdáleny 60 km. Pro vhodné naplánování výletu doporučuji si nejdříve rozmyslet, kterou část navštívit. Z toho následně vyplyne ubytování, způsob dopravy a počet dnů strávených v parku.

Khao Sok Džungle

Při návštěvě džungle se připravte, že si připlatíte buď za průvodce nebo za předražené nabídky od cestovek. Na vlastní pěst můžete prozkoumat jen pár kilometrů od vchodu do parku. Pokud chcete ušetřit a džungli přeci jen vidět, mám tu pro vás jedno řešení.

Při vstupu do parku musíte zaplatit 300 THB za lístek. Tento vstup platí jen na jeden den. Další den musíte kupovat vstup nový. Stejné pravidlo platí i pro jezero. Pokud však koupíte lístek po půl páté odpoledne, dají vám na vstupenku razítko nočního vstupu. Lístek tak bude platit i na další den. Můžete tak jeden den prozkoumat kousek z parku a další den si užít výlet po jezeře. 

Já v Khao Sok džungli

Po krátkém průzkumu džungle nemohu s jistotou říci, že to stálo za to. Pokud jste džungli nikdy neviděli, tak oceníte i to, co uvidíte hned na jejím okraji. My jsme tu viděli místní faunu, kterou ztělesňovalo  hejno opic, varanů a taky pár malých vodopádů. Pokud vám to nestačí, buďte připraveni si připlatit, anebo džungli úplně vynechat. 

Jezero Cheow Lan

To jestli stojí za to navštívit jezero Cheow Lan posuďte z fotek sami. Pro mě osobně to byl jeden z nejlepších dnů, které jsem kdy zažil a jen tak na něj nezapomenu. Doporučuji jezero tak při plánování výletu do Thajska rozhodně zařadit do svého itineráře. Nebudete určitě litovat! 

Způsobů jak se sem dostat je více. Nicméně pojďme se podívat jak místo navštívit na vlastní pěst. Tímto způsobem si nejen vše užijete daleko více, jelikož budete mít vše pod vlastní kontrolou, ale ještě ušetříte.

Co budete potřebovat?

Pózování na Jezeře Cheow Lan

Ubytování v Surat Thani

Boundary Hostel and Cafe, jedno z nejlepších ubytování, kde jsem kdy přespal. Jsou zde tři možnosti ubytování. Každá je se sdílenou koupelnou a záchodem. Nebojte, je zde tak málo lůžek, že problém s plnou koupelnou mít nebudete. Snídaně v ceně – nejen to, ale dostupné jídlo (ovoce, toasty s džemem a různé sušenky) je možné neomezeně konzumovat po celý den. Místo má i skvělou lokaci v centru města. Ve vzdálenosti půl kilometru od hostelu máte moc hezký noční trh a autobusovou zastávku jak do Khao Sok, tak na letiště.

  1. Postel ve sdíleném pokoji – 250 THB
  2. Pokoj s manželskou postelí – 405 THB
  3. Větší pokoj – 500 THB

Vlastní doprava

Půjčení motorky na den – 250 THB + benzín, stačí mít pas, nesetkal jsem se, že by někde chtěli řidičák, jak náš, tak mezinárodní.

Další výdaje

  1. Jednodenní vstup do parku – 300 THB, lze spojit s prohlídkou džungle.
  2. Pronajmutí lodi – 2 000 THB, kapacita je kolem 10 lidi, nicméně i pokud jste dva, vyplatí se si vše řešit sám bez nějakého prostředníka. Získáte tak kontrolu nad tím, kde zastavit a na jak dlouho. 
Plávání v Jezeře Cheow Lan

Porovnání s Privátním Zájezdem

Pokud byste výlet řešili pomocí třetí strany získáte navíc v ceně snídani, oběd a prohlídku jeskyně. Nicméně s vlastní dopravou není problém se na jídle stavit kde se vám zachce a za prohlídku jeskyně si stačí připlatit 200 THB za osobu. Další super věcí je to, že místo abyste byli donuceni plavat někde ve vymezeném prostoru s nafukovací vestou, pokud narazíte na hodného kapitána jako my, můžete si volně zaskákat do vody na daleko hezčím místě než obvyklém, kde vás nikdo nebude otravovat. Nemluvě o tom, že si celou plavbu řídíte sami – kde zastavit, jak dlouho se tu zdržet a co si vyfotit.

Na Kolik to Celé Vyjde

Celková cena pro dva:

  • ubytování 405 THB/noc
  • motorka + benzín – 300 THB
  • privátni loď – 2 000 THB
  • návštěva jeskyně – 400 THB
  • vstup do parku – 300 THB/osoba

Pro jednoho to tak vyjde na 1 850 THB + výdaje za jídlo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *