Přeskočit na obsah

Koncentrace… Brána ke Zklidnění Mysli

Minule jsme se seznámili s naší myslí. Dnes přichází čas vzít ji na dlouho očekávanou dovolenou! Ostatně, kdy naposledy jsme si vzali takovou dovolenou? Nejen od práce, ale celkově. Kdy naposledy jsme dopřáli naší mysli chvilku času si odpočinout?

Není nad to objevit znovu ten již zapomenutý stav uvolnění. Moment, kdy se všudypřítomný stres v našem těle rozpouští a naše poslední myšlenky odeznívají. Ticho. Klid. Modrá obloha bez jediného mráčku. Naše tělo naplňuje pocit radosti a s tím se nám na tváři objeví slza štěstí.

Pojďme si společně odpočinout a vzít naší mysl na dovolenou, kterou si již dlouhou dobu zaslouží. 

Úvod do Meditace

Tento článek chci zasvětit meditaci. Meditace, jak jednoduché slovo. Většina z nás ho zná, někdo ji dokonce praktikuje. Já se nedávno zapojil mezi pozvolna narůstající menšinu praktikantů a je načase se tak s vámi podělit o mé první kroky. Pojďme se společně vydat vzhůru do hlubin svého nitra a objevit základy meditace.

Co je to Meditace?

Čím více víme o meditaci, tím více zjišťujeme, že nemáme vůbec ponětí, co to meditace je. Jádro pudla je v tom, že meditaci slovy vysvětlit nejde. Meditace se musí zažít. Slova nám těžko pomohou objevit stav, ve kterém jsme nikdy nebyli. To je tak, jako když slepému popisujeme krásu na podzim spadaného listí na základě jeho výrazných podzimních barev. Můžeme mu říkat, jak je to zlatavé listí prolínající plápolající rudou a dalšími podzimními barvami krásné. Bohužel, jen těžko si představit něco, co jsme nikdy neviděli, nezažili, nebo necítili.

Meditace není nic jiného než zařízení
k uvědomění svého skutečné já —
které není vytvořené vámi,
vy už to dávno jste.
Narodíte se s tím,
jste to!

Osho

Dostat se ale do opravdového meditativního stavu není jen tak. Občas se nám to podaří, aniž bychom se o to snažili. Něco nás pohltí a my přestaneme vnímat „realitu“. Žijeme přítomným okamžikem. Znenadání se probudíme a v hlavě máme zatmění. Co to bylo? Jak se mi to povedlo? Sám nevím. Nevíme, bloudíme a odpověď je v nedohlednu.

První Krok k Pravé Meditaci

Já sám patřím mezi většinu co tápe a nezná odpověď na otázky. Co je to opravdový meditační stav? Jak daleko jsme od našeho opravdového Já? Jak dlouho nám zabere ho naleznout? Kdoví jedno však vím a to je, jak se tomuto stavu přiblížit. Je zvláštní mluvit o přiblížení něčemu, co vždy bylo naší součástí. Pro dnešek to nechme být a udělejme první krok na naší nové cestě. Cestě za pravou meditací.

Technika koncentrace - soustředění se na dech

Koncentrace… Brána ke Zklidnění Mysli.

Meditace není jen o tom se posadit do meditační pozice. Poznání pravdy je daleko složitější a nevede k ní žádná zkratka. Kde začít? Začněmě se zklidněním naší hlučné mysli. Objevme sílu koncentrace. Nástroje, který nám pomůže navrátit moc nad naší myslí. 

Stejně tak jako nedokážeme zastavit holýma rukama rozjetý vlak, nezastavíme ani náš nekonečný proud myšlenek. Myšlenky tu vždycky jsou a budou. Můžeme si však vybrat, jestli chceme na myšlenku zareagovat, nebo ji nechat plynout dále.

Dech – Velký Pomocník Při Tréninku Koncentrace

Existuje spoustu věcí, na které můžeme zaměřit naši pozornost. Někdo dává přednost přeříkávání různých textů, neboli mantře. Jiní namíří svou pozornost na myšlenky nebo své denní aktivity. Další se soustředí na přírodu, která je obklopuje. Je vlastně jedno, na co se zaměříme.

Jedna aktivita však nad ostatními vyniká. Náš dech. Tak jako život každého z nás začal prvním nádechem, tak jednou skončí posledním výdechem. Dech je zdroj životní energie, který je nám vždycky nablízku. Je to náš jediný tělesný systém, který pracuje nezávisle na našem vědomí a zároveň lze naší myslí ovlivnit.

Aktivita, která  je pro všechny jedince nezbytná, nicméně často opomíjená. Většinou až když opadne stres a důvody vedoucí k jeho vzniku si uvědomíme, že jsme po celou dobu zapomněli řádně dýchat. Je to moment, kdy naše emoce sílí, naše srdce začne tlouci jako o život a náš dech se zrychlí, kdy si uvědomíme tu vnitřní změnu. Nic netušíc, že je to právě dech, který to všechno ovlivňuje. Dech, který má kontrolu nad našimi emocemi, myšlenkami a srdcem.

Soustřeďme se na Náš Dech

Nalezněme klidné místo, kde nás nebude nic nebo někdo rušit. Pohodlně se usaďme. Zavřeme oči, a zaměřme naši plnou pozornost na dech. Vteřinu po vteřině, setinu po setině. Pozorujme jak se naše tělo samo nadechuje. A následně po menší pauze vydechuje. Nechme náš dech přirozeně plynout. Neovlivňujme jeho frekvenci, nebo hloubku. Staňme se nečinným pozorovatelem.

Zůstaňme pokorní. Neznepokojujme se neustálou fluktuací myšlenek, která již po pár vteřinách přebírá naší pozornost. Stane li se tak, usmějme se, že jsme si toho všimli a opět vraťme naši pozornost k dechu.

Buddhistický mnich medituje v přírodě.

Dech je silný nástroj koncentrace. Tak jako naše převaha nad myslí postupným tréninkem sílí, náš dech se zklidňuje. Tělo s přibývajícím časem vytváří přirozenou rovnováhu našeho tréninku koncentrace. Není tak třeba po chvilce hledat nový nástroj, který by nám pomohl dále dostat se hlouběji. Naše tělo a dech, se o to postarají za nás.

Klíč k meditaci

Pravidelný trénink koncentrace na dech zklidní naší mysl. Získáme opět kontrolu nad našimi myšlenkami. Tak jak budou myšlenky přicházet, budou také odcházet. Zůstane jen na nás, jestli jim chceme věnovat pozornost. Koncentrace je klíč k bráně meditace. Bráně, za kterou se otevírá opravdový život. Seberme opět tento již zrezivělý klíč a věnujme mu dostatečnou péči. Vydejme se vstříc opravdové meditaci.

Toto je devátý ze série článků: 

Začátek mé cesty

  1. Nikdo Není Dokonalý
  2. Kam Patřím? 3 Skupiny, které Nás Charakterizují.
  3. Kým Chci Být? Krátké Zamyšlení nad Životem.
  4. Jak Být Šťastný: Zamyšlení nad Dlouhodobým Štěstím
  5. 8 Pozitivních Návyků, které Změní Kvalitu Vašeho Života
  6. Proč Být Otevřený Změnám, Je Klíčem k Pochopení Života
  7. Jak Jsem se Dostal od Osobního Rozvoje ke Spiritualitě
  8. Ego a Mysl, Naši Dva Nejlepší (Ne)Přátelé
  9. Koncentrace… Brána ke Zklidnění Mysli
  10. Všichni Jsme Dokonalí
  11. Klíč ke Štěstí v Moderním Svět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *