Přeskočit na obsah

Jak Jsem se Dostal od Osobního Rozvoje ke Spiritualitě

Je osobní rozvoj klíčem k dlouhotrvajícímu štěstí? Nebo je zde jiná cesta? Krátký příběh o tom, jak jsem se dostal od osobního rozvoje ke spiritualitě.

Nový Důvod Žít

Udělejme si v tom jasno. Já miluji osobní rozvoj. Pomohl mi v okamžicích, kdy jsem nevěděl jak dál. V časech, kdy jsem neměl žádnou energii něco udělat, nebo změnit jak na sobě, tak na svém okolí.

Na cestu osobního růstu jsem se vydal několik let zpátky s knihou „The Go-Giver: Dej a bude ti dáno: Malý příběh o velké myšlence“ a několika videi na YouTube. Zamiloval jsem si zejména následující motivační řečníky, jakými jsou Les Brown, Tony Robbins, Will Smith, Robin Sharma a další. Zápal těchto lidí mě naplnil čerstvou energií. Celý motivován a inspirován těmito skvělými lidmi a jejich proslovy jsem objevil nový důvod proč žít. Byl jsem odhodlán neustále na sobě pracovat a věřil jsem v to, že toto je cesta k pravému štěstí.

Pro ty, co ale nikdy o takových lidech neslyšeli, pojďme si pustit jedno z motivačních videí a pozorujme, jak na nás zapůsobí.

Je To Ta Pravá Cesta?

S přibývajícím počtem přečtených knih a zhlédnutých videí moje počáteční motivace vyprchala. Přišlo mi, že tu stále něco chybí. Všechny tyto knížky a videa mě dokázaly chvilkově namotivovat, ale při zpětném zamyšlení, jestli je to opravdu ta pravá cesta, jsem začal pochybovat. Začal jsem se sám sebe ptát: „Co je to, co ti neustále chybí? Osobní růst je přece tak skvělý a přitom založený na jednoduchém principu – pokud na sobě budeš neustále pracovat, budeš se mít dobře a budeš šťasten.“

Velká socha budhy v oblacích Himalájí.

V samotném osobním rozvoji jsem přestal vidět dlouhodobý recept na štěstí.

Od Osobního Rozvoje ke Spiritualitě a Náboženství

Další otázka, která mi vrtala hlavou byla: „Proč je v knihách o osobním růstu tolik odkazů na Bibli, Buddhu, nebo Zen?“ Pojem osobní rozvoj tu mezi námi není tak dlouho a populární se stal až ve 21. století, kdy ve světě převažovala myšlenka svobodného uvažování a rozhodování – demokracie. Naproti tomu, křesťanství, buddhismus a další už jsou tu tisíce let. „Nestojí za to prozkoumat to, co se zdá jako podklad pro celý novodobý osobní rozvoj? Možná zde najdu tu chybějící část a klíč k dlouhodobému štěstí.“

A tak ve mně vzplanul zájem o původní texty, které tu jsou tisíce let a lidé je studují do dnes. Ať už se jedná o Bibli, tak o daleko starší hinduistické texty – Vedas, nebo o Bibli jógy – Yoga Sutra of Patanjali a další.

Jednoduchá Definice Osobního Rozvoje

Co to vlastně je ten osobní rozvoj? A jak bychom ho jednoduše definovali?

Jak už název napovídá, pomocí osobního rozvoje rozvíjíme naší osobnost. Rozvíjíme jak náš vnějšek – pomocí zdravé stravy, pravidelného cvičení nebo ranní půlhodinkou před zrcadlem a u našeho šatníku, tak se zdokonalujeme ve vlastnostech, které nejdou na první pohled vidět – zejména jednání s ostatními lidmi, ale tak i přijmutí sebe sama a dále zdokonalování v určitých činnostech, které děláme.

Jednoduše řečeno, jsou to věci, které vidíme, ať už přímo, tak nepřímo, např. v interakci s daným člověkem.

Zpráva v sešitu: "Nikdy Nepřestávej Snít!" - od osobního rozvoje ke spiritualitě

Jednoduchá Definice Spirituality

Naproti tomu spiritualita, jak název opět napovídá, se zabývá duchovnem, respektive něčím, co nevidíme přímo.

To zní dost podobně jako definice osobního rozvoje, co? Není tak náhodou, že někteří vnímají spiritualitu jako součást osobního rozvoje. Zkusme ale tyto tyto pojmy rozdělit a zamyslet se nad tím, jak by to v tomto případě vypadalo.

Rozdíl Mezi Osobním a Spirituálním Rozvojem

Příklad spirituálního růstu: Rozhodli jsme se každý den začít ranní meditací. Po několika dnech pozorujeme, že jsme klidnější a vyrovnanější se vším co se děje kolem nás. Náš dech je mírnější a náš hlas jemnější.

Vidíte, co se stalo? Pomocí spirituálního rozvoje se nám povedlo ovlivnit naši osobnost a tudíž jsme dosáhli i osobního růstu. To však neznamená, že osobní a spirituální rozvoj je jedno a totéž. Jen to poukazuje na to, že jedno ovlivňuje druhé a naopak.

Já osobně rozlišuji osobní a spirituální rozvoj následovně:

Osobní rozvoj ovlivňuje to, co je na povrchu,

kdežto spirituální rozvoj ovlivňuje to, co je hluboko uvnitř nás.

Ponořme se do Hlubin Sebe Sama

Kdo jsem? Co tu vlastně dělám? Co je to život? Kde leží pravda? Takové otázky vám pokládám už od prvních článků, pořád jsme se však nedostali k tomu, jak na ně odpovědět.

Vězte, že jakkoliv může být osobní rozvoj skvělý a plný vzrušení, tak nalézt odpovědi na předchozí otázky vám nepomůže. Co takhle se tedy kromě věcí na povrchu zkusit ponořit hlouběji a vydat se na dobrodružství uvnitř sebe sama?

Neláká vás to poznat, kdo vlastně jsme a co tu děláme?

Odpověděli jste ano? Tak se pojďme společně vydat vzhůru do hlubin sebe sama. Do hlubin, kde se ukrývají odpovědi na všechny naše otázky a utrpení. Do míst, které ukrývají dávno ztracené poklady.


Toto je sedmý ze série článků: 

Začátek mé cesty

  1. Nikdo Není Dokonalý
  2. Kam Patřím? 3 Skupiny, které Nás Charakterizují.
  3. Kým Chci Být? Krátké Zamyšlení nad Životem.
  4. Jak Být Šťastný: Zamyšlení nad Dlouhodobým Štěstím
  5. 8 Pozitivních Návyků, které Změní Kvalitu Vašeho Života
  6. Proč Být Otevřený Změnám, Je Klíčem k Pochopení Života
  7. Jak Jsem se Dostal od Osobního Rozvoje ke Spiritualitě
  8. Ego a Mysl, Naši Dva Nejlepší (Ne)Přátelé
  9. Koncentrace… Brána ke Zklidnění Mysli
  10. Všichni Jsme Dokonalí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *